Amerika puna boljševika

Slobodna Dalmacija 1. listopada, 2016

Boljševički bauk sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta izgleda da se proširio na cijelu Ameriku. Tako bar sugerira opsežna studija “Egzodus: Zašto Amerikanci napuštaju religiju i zašto joj se vjerojatno neće vratiti” – čije su dijelove prenijeli i naši mediji – koju su upravo objavili znanstvenici s istraživačkog instituta PRRI iz Washingtona, a po kojoj čak četvrtina (25 posto) današnjih odraslih Amerikanaca ne pripada nijednoj religiji.

Da bi se shvatili razmjeri kataklizme, valja znati da je još ranih 90-ih godina takvih amoralnih izroda u Americi bilo svega šest posto, otprilike koliko ih i danas (službeno) ima u našoj katoličkoj domovini.

Stvari postaju još drastičnije, strahotnije i pogubnije ako se u obzir uzmu rezultati najmlađe dobne skupine Amerikanaca, onih između 18 i 29 godina. O tome, braćo i sestre, moramo razgovarati, prije nego postane prekasno.

Iako je na svim apoenima američkog dolara utisnut natpis “In God We Trust” (“U Boga vjerujemo”), kao jedna od glavnih mantri kršćanskog života, čini se da će za novu generaciju Amerikanaca trebati novi dizajn novčanica. Jer među mladim Amerikancima kao “nereligiozni” se izjašnjava njih čak 40 posto (preciznije: 39 posto). Usporedbe radi, istraživači navode kako je još 1986. godine, prije svega tri desetljeća, u istoj dobnoj skupini bilo samo 10 posto “nereligioznih”.

Pendrek i suzavac

Pritom je svega devet posto mladih Amerikanaca odraslo u nereligioznom kućanstvu, što znači da je glavnina današnjih mladih američkih pobjegulja sama došla do odluke o napuštanju religije, bez asistencije roditelja, skrbnika, odgajatelja i ostalih “boljševičkih sotonista”, da se poslužimo citatom poznatog hrvatskog mislioca i saborskog prosvjetitelja Željka Glasnovića, koji je naobrazbu stekao na prestižnim pedagoškim akademijama Legije stranaca.

Što je najtragičnije, pokazalo se da od svih glavnih konfesija američkog društva “odljev vjernika” najviše pogađa baš Katoličku crkvu: najviše američkih vjernika pobjeglo je iz skuta upravo naše Matere Crkve. U brojkama to izgleda ovako: iako je 31 posto Amerikanaca rođeno u katoličkim obiteljima, u odrasloj dobi samo se 21 posto Amerikanaca izjašnjava katolicima, što znači da je čak trećina mladih američkih katoličkih duša tijekom odrastanja i sazrijevanja podleglo poganom zovu anarhista i komunista sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Američki znanstvenici navode šest glavnih razloga za vjerski egzodus mladih Amera. Jer se njihova crkvena zajednica počela previše baviti politikom. Jer su imali neki traumatični događaj u životu. Jer im u obitelji nitko nije bio osobito religiozan, pa nisu mogli steći naročito izražen osjećaj religijske pripadnosti. Jer su naprosto izgubili vjeru u religijska učenja. Jer su ih odbili pedofilski skandali u Crkvi. I konačno, zbog homofobije u crkvenim redovima.

Pritom su, braćo i sestre, ova dva potonja razloga – pedofilija i homofobija – kao razlozi napuštanja religije daleko najizraženiji među bivšim katolicima, značajno više nego kod bjegunaca iz svih drugih konfesija.

Sada je vrijeme da se prisjetimo poučnog i mudrog savjeta kojeg je hrvatskoj javnosti nekidan obznanio spomenuti mislilac Glasnović: “U razvijenim demokracijama, kad manjina tlači većinu, to se rješava pendrekom i suzavcem.”

Bezbožni dripci

Budući da je Amerika ipak koliko-toliko razvijena demokracija, te s obzirom da su ovi bezbožni američki dripci još uvijek u manjini – nema ih, kako vidimo, ni 40 posto – ispunjeni su svi preduvjeti za razložnu upotrebu pendreka i suzavca na potezu od Aljaske do Alabame. Štoviše, krajnji je čas za takvu demokratsku gestu, jer trendovi nagovještavaju da bi mladi američki boljševici uskoro mogli postati većina u svom naraštaju. A onda bi – bojimo se ter smjerno & skrušeno ukazujemo – moglo biti prekasno.

Kao što je potpuno jasno da je već prekasno za mlaćenje studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta – koliko god to bila krasna zamisao – jer je njihova boljševička ideja već preletjela Atlantik i zarazila milijune mladih američkih katolika. Šteta koju je počinila anarhistička bagra s Filozofskog već je, kako da kažemo, interkontinentalna. Sad više nema vremena za njihovo pendrečenje, valja spašavati majku Ameriku.

Stoga svaki katolički domoljub sada očekuje da se general Glasnović odrekne saborskih trica & kučina, te da se s dovoljnom količinom suzavca uputi u spasonosnu misiju, najbližim direktnim letom Beograd – New York (da ne gubi vrijeme na presjedanje, jer stvar je hitna), kako bi spasio što se spasiti dade, ako se dade. Generale, naš domoljubni Batmane, sve su nade u tebe uprte!

Odnosno, kako bi se izrazio jedan suvremeni ruski mislilac: Generale, uzmi zastavu i kreni!