Hegel u Maksimiru

Slobodna Dalmacija – 4. ožujka, 2017

Ako će navijače izbacivati sa stadiona zbog skandiranja nacističkog slogana, kojeg vraga nam treba povjerenstvo na temu je li taj slogan nacistički? A ako za tu odluku treba povjerenstvo, kojeg vraga izbacuju navijače sa stadiona?

Šuška se da bismo na skorašnjoj nogometnoj utakmici između Hrvatske i Ukrajine mogli vidjeti čudo neviđeno, nešto što se još nikad nije dogodilo na utakmicama hrvatske reprezentacije. Ne radi se o nekoj novoj senzacionalnoj viziji igre izbornika Ante Čačića bez bekova, niti o kakvom revolucionarnom rasporedu igrača – gdje bi vratar Subašić taktički zaigrao na lijevom krilu, a dirigent Modrić lukavo navukao golmanske rukavice – nego o najavi drastične promjene politike prema navijačima.

Ukratko: ako se s tribina Maksimira začuje nacističko skandiranje “Za Dom spremni”, policija bi – prema medijskim najavama – mogla isprazniti navijačku tribinu. Navodno na taj način premijer Andrej Plenković, kojeg se očekuje u maksimirskoj loži, želi pokazati da njegova Vlada ima nultu toleranciju na fašizam.

S obzirom da se i okorjeli navijači teško mogu sjetiti utakmice “Vatrenih” na kojoj taj nacistički poklič nije zdušno izvikivan, pitanje nije hoće li ga biti i protiv Ukrajine, nego hoće li policija zaista reagirati kada do tog izvikivanja dođe.

Ako štovatelji pozdrava hrvatskih nacista doista budu izbačeni s tribine, bit će to pobjeda snažnog antifašističkog lobija koji drma hrvatskim nogometom i hrvatskom reprezentacijom, a prije svih šefa HNS-a Davora Šukera – koji se u zreloj dobi idolopoklonski slikao na Poglavnikovu grobu u Madridu – i pomoćnog trenera Joea Šimunića kojeg je zbog arlaukanja tog istog nacističkog pozdrava, na tom istom maksimirskom stadionu, FIFA kaznila prekidom igračke karijere, a koji i danas misli da je nepravedno kažnjen, jer uopće ne shvaća što je napravio.

Pored takvih osvjedočenih antifašista, doista nema smisla da tribine grme nacističke slogane.

Logički disbalans

Istodobno s najavom pražnjenja maksimirskih tribina u slučaju skandiranja “Za Dom spremni”, Vlada je konačno osnovala čuveno Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima (alias Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću), koje bi, između ostaloga, trebalo razriješiti moralnu i misaonu dilemu ima li nacistički pozdrav “Za Dom spremni” možda kakve veze s nacizmom, pa ako slučajno i eventualno ima, žigosati taj pozdrav kao nacistički, to jest kao neprimjeren za javnu upotrebu.

Poštovani čitatelji, primjećujete li određeni logički disbalans i laganu kontradikciju između ove dvije vijesti, naime između kažnjavanja navijača koji izvikuju nacistički poklič ZDS i osnivanja vijeća koje treba odlučiti je li to nacistički poklič?

Dakle, ako će navijače izbacivati sa stadiona zbog skandiranja nacističkog slogana, kojeg vraga nam treba povjerenstvo za odluku o tome je li taj slogan nacistički? A ako Vlada nije sigurna je li ZDS nacistički slogan, pa joj na tu temu treba povjerenstvo, onda kojeg vraga izbacuju navijače sa stadiona dok to povjerenstvo još nije donijelo pravorijek o nacizmu i njegovim simbolima?

Potencijalno rješenje ovog škakljivog filozofskog rebusa može dati specifična hrvatska dijalektika, koju ne bi shvatio ni Hegel: možda je taj nacistički poklič neprimjeren samo na stadionu Maksimir, a nije neprimjeren na drugim mjestima? Recimo, očito je dobrodošao na poprištu nacističkog konclogora u Jasenovcu.

Onkološki pogled na ustaše

Kako se piše, na čelu tog Vijeća za prošlost bit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić – inače vrstan onkolog i radiolog – a vijeće će imati dvadesetak članova, među kojima samo tri povjesničara. Odnosno dva, jer je Hrvoje Klasić – inače jedini iz terceta koji se sustavno bavi cijelim 20. stoljećem – odbio sudjelovati u tom kupusastom tijelu, objasnivši da o ustašama ne može znanstveno raspravljati s onkolozima i radiolozima.

No u vladinoj PR optici izbor vrhunskog onkologa za voditelja Vijeća za prošlost ne samo što nije hendikep, nego je čak i prednost. Tako smo mogli doznati da se time što akademik Kusić nije povjesničar nego liječnik “dobiva na neutralnosti”, zato što dotični “ne može biti prozivan da je povjesničar desnog ili lijevog pogleda na prošlost”.

U skladu s ovom nadahnutom doktrinom, potpisani novinar se preporuča Vladi da ga najozbiljnije uzme u obzir kad se bude formiralo povjerenstvo za, recimo, odluku o tome treba li Hrvatska u budućnosti koristiti fosilna goriva ili obnovljive izvore energije. Moja glavna kvalifikacija u tom smislu je nedvojbena činjenica da nemam blagog pojma ni o fosilnim gorivima ni o obnovljivim izvorima energije, što me čini kompetentnim članom takvog vijeća. Mojim izborom to će tijelo značajno “dobiti na neutralnosti”, jer me nitko neće moći prozivati da sam “stručnjak fosilnog ili obnovljivog pogleda na energetiku”.

U međuvremenu, ona ploča s hrvatskom inačicom pozdrava “Sieg Heil” u Jasenovcu stoji i dalje. Ključni simbol hrvatskog nacizma čuva vječni mir žrtava nacističkog logora. Neprocjenjivo.