Moralna petlja Zlatka Hasanbegovića

Hasanbegović miče ploču Titu jer je Tito počinio zločine, a pritom se zalaže za postavljanje ploča HOS-a, nakon što je objavljen detaljan popis zločina koji je HOS počinio. Dakle, zločini su prepreka samo kod Titove ploče, ali ne i kod HOS-ove

Zločini su gadna stvar. Osobito ratni zločini. Ima tako, na primjer, velikih vojskovođa, pa i čitavih vojnih postrojbi, koji su u ratu odigrali generalno pozitivnu ulogu, ali su pritom počinili i određene zločine koji su potamnjeli njihovu slavu. Recimo, Tito. Recimo, HOS.

Osuda zločina je, pak, škakljiva stvar. Ima tako, na primjer, nekih povjesničara koji naknadno, sa zaštićene historijske distance, sude o djelima takvih vojskovođa i takvih vojnih postrojbi, određujući jesu li takvi ljudi i takve postrojbe zaslužili imena trgova i spomen-ploče. Recimo, Zlatko Hasanbegović.

Kod takvih “ovršitelja prošlosti” ključno je da zadrže nepokolebljivu dosljednost u osudi zločina, bez obzira tko ih je počinio. Inače gube svaku moralnu i drugu vjerodostojnost. Pa da vidimo kako s tom vjerodostojnosti stoji rečeni Hasanbegović.

Prekjučer, u četvrtak, Slobodna Dalmacija objavila je Hasanbegovićevu izjavu u kojoj se založio ne samo da HOS-ova ploča s ustaškim pozdravom ostane u Jasenovcu, nego i da se, citiramo, “slične ploče i spomen obilježja pripadnicima HOS-a bez ikakvih ograničenja podižu diljem Hrvatske”.

Samo dan ranije, u srijedu, svi relevantni hrvatski portali, uključujući i portal Slobodne Dalmacije, prenijeli su priopćenje Faktografa (portal koji su pokrenuli Hrvatsko novinarsko društvo i GONG) s iscrpnim dokumentiranim pregledom brojnih zločina nad civilima koje su u Domovinskom ratu počinili pripadnici HOS-a, koji su zbog toga suđeni i osuđeni u više europskih država, od Hrvatske i BiH do Švedske i Norveške.

Konačno, u četvrtak navečer, samo nekoliko sati nakon što je Slobodna objavila tu Hasanbegovićevu izjavu o nužnosti da se ploče s fašističkim sloganom šire “diljem Hrvatske”, u zagrebačkoj Skupštini izglasana je Hasanbegovićeva inicijativa da se maršalu Titu oduzme trg u Zagrebu, jer da je bio zločinac.

Imamo, dakle, interesantnu psihološku situaciju s ovim povjesničarem: ujutro se javno zalaže da se “diljem Hrvatske” postave ploče s fašističkim natpisom koje se odnose na postrojbu za koju je dan ranije javno dokazano da je počinila brojne zločine, a navečer zbog brojnih zločina doista miče ploču, ali ne onu HOS-ovu, nego onu koja slavi čovjeka koji je porazio fašiste na koje se HOS svojim pokličom referira, a koji poklič on želi vidjeti “diljem Hrvatske”.

Da skratimo: Hasanbegović miče ploču Titu jer je Tito počinio zločine, a pritom se taj isti Hasanbegović zalaže za postavljanje ploča HOS-a, nakon što je objavljen detaljan popis zločina koji je HOS počinio. Dakle, za ovog moralnog arbitra zločini su prepreka samo kod Titove ploče, ali ne i kod HOS-ove.

Svakako se mora naglasiti vremenska dimenzija ovih događaja, koja podcrtava krokodilski stupanj Hasanbegovićevog licemjerja. Ne samo što taj revizionist miče ploču onome koga cijeli svijet slavi jer je pobijedio fašiste, i ne samo što uz to još i promovira ploče s natpisom tih istih fašista, koje cijeli svijet miče, nego on te dvije stvari – degradaciju antifašizma i promociju fašizma – radi istovremeno, unutar vremenskog okvira od 24 sata!

Aferim, beže Hasane!