Pišem učiteljica, pamtim učitelj

Slobodna Dalmacija – 15. kolovoza, 2018

Jedan bauk kruži HDZ-ovim dijelom svemira – bauk ženskog roda. O tome svjedoči aktualna afera oko Zakona o udžbenicima u osnovnim i srednjim školama.

Nacrt spomenutog zakona HNS-ova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pripremila je u ženskom rodu. Tako se u njemu ne spominju „učitelji“ i „nastavnici“, nego „učiteljice“ i „nastavnice“, kao što nema „ravnatelja“ i „ministara“, ali ima „ravnateljica“ i „ministrica“. Ukratko: ministrica je izvela simbolički udar na patrijarhat naš svagdašnji.

Njezin pokušaj uzbunio je demokršćanske duhove. HDZ-ov ministar uprave Lovre Kuščević takav je nacrt vratio ministrici s naputkom da ga vrati u muški rod, pozivajući se na Jedinstvena metodološka-nomotehnička pravila za izradu akata koje donosi Sabor, a koja nalažu da se hrvatski zakoni pišu u muškom rodu, te samo iznimno u ženskom.

HDZ-ovce je dodatno iziritiralo to što se interna prepiska između dva ministarstva našla u medijima, pa je ministrica Divjak optužena da je „nekorektna“, „neozbiljna“ i „nedorasla funkciji“. A ona je, pak, svoj postupak objasnila željom da se napravi „još jedan korak u smjeru razbijanja stereotipa, kojih je još jako puno u našem društvu“, pozivajući se na činjenicu da u obrazovnom sustavu većinom rade žene. I doista, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u hrvatskim osnovnim školama učiteljice čine 81,5 posto nastavnog kadra, a u srednjim školama 66,1 posto.

Za komentar nastalog spora zamolili smo, između ostalih, i jedinu dosadašnju hrvatsku premijerku Jadranku Kosor:

– Mislim da nikakvog spora tu nema, jer je ministrica odmah podvila politički repić čim je HDZ-ov ministar podviknuo da ne može, umjesto da inzistira na svom prijedlogu, do te mjere da zaprijeti ostavkom ukoliko prijedlog ne prođe – kaže nam bivša predsjednica vlade.

Ženski rod u duhu zakona

Što se tiče merituma stvari, Kosor drži da postojeći propisi itekako dopuštaju pisanje zakona u ženskom rodu:

– Ministričin nacrt je u duhu Zakona o ravnopravnosti spolova, kao i Zakona o suzbijanju diskriminacije koji sam 2008. pisala kao ministrica obitelji. Upotreba ženskog roda je potpuno u skladu s tim zakonima. Tumačenje zakona apsolutno omogućava pisanje u ženskom rodu – ocjenjuje Kosor, dodajući da je ministrica Divjak davno mogla predložiti Saboru izmjenu nomotehničkih pravila na koje se poziva HDZ-ov ministar Kuščević, ali to nije učinila.

Valja reći kako ovo nije prvi pokušaj da se u hrvatsku legislativu uvede „ženska terminologija“: to je 2012. godine, za vrijeme vlade Zorana Milanovića, pokušala tadašnja SDP-ova ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, kada je u Uredbi o unutarnjem ustrojstvu ministarstava za sve službenike navela i muški i ženski rod. No i ona je doživjela sudbinu ministrice Divjak: kako reče ovih dana, taj njezin prijedlog Ministarstvo uprave odbilo je zbog „nezgrapnog izričaja“. A ministar uprave tada je bio njezin stranački kolega i aktualni SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

– Vidio sam što je kolegica Holy rekla, ali da budem iskren, ja se toga ne sjećam – kaže nam Bauk, dodajući da podržava ideju ministrice Divjak:

– Očekujem da ona taj zakonski prijedlog u ženskom rodu pošalje Vladi, pa neka premijer odluči, jer to zapravo i jest sukob između nje i premijera. Ako to ne učini HNS, ja ću osobno u Saboru predložiti amandman da se riječ „učitelj“ mijenja u „učiteljica“. Ne znam je li hrvatsko društvo zrelo za takav iskorak, ali držim da Sabor mora biti malo ispred društvenih tokova. Simbolički bi bilo dobro da se baš taj zakon donese u ženskom rodu, jer žene čine većinu u obrazovnom sustavu.

 Finski poučak

Professor emeritus Splitskog sveučilišta dr. Nikola Visković drži, pak, da se radi o „petorazrednom problemu“:

– Rodna zatucanost dolazi s vrha religije, politike i kulture, žena je neravnopravna ekonomski, nema dovoljno jaslica i slično: to su pravi uzroci neravnopravnosti žena, a ne jezik. Ako ćemo se boriti za ravnopravnost žena, onda treba ići u srž stvari, a ovo je više folklor. Ženski problem se ne rješava na taj način, nego da žene lupnu šakom o stol i kažu da nećemo kupiti ove izraelske avione, nego da ćemo za te pare napraviti cjelodnevne vrtiće i jaslice – smatra dr. Visković.

Naš sugovornik potom dodaje kako, naravno, nema ništa protiv da se Zakon o udžbenicima donese u ženskom rodu.

– Ali ako stavite samo ženski rod, može izgledati kao da pretjerujete u feminističkoj terminologiji. Rješenje može biti da se jednom upotrijebi ženski rod, a drugi put muški, odnosno da se rodovi variraju. Ako je ovo pitanje negdje riješeno na progresivan način, to su Švedska i Finska, ali to ovisi i o gramatici pojedinog jezika – veli dr. Visković.

Iskustvo življenja u Finskoj ima naša poznata feministička aktivistkinja i osnivačica Ženskih studija Rada Borić, inače potpredsjednica Nove ljevice, koja kaže da u Finskoj do ovakvog spora ne bi moglo doći baš iz gramatičkih razloga:

– Finski jezik ne poznaje razlike u gramatičkom rodu, pa se tako zamjenica „hän“ koristi za sva tri gramatička roda, a o kojem se rodu radi znamo iz konteksta – tumači nam.

Naša sugovornica ukazuje da je Zakon o ravnopravnosti spolova organski zakon koji je iznad propisa na koje se poziva ministar Kuščević. Također drži da upotreba rodno osviještenog jezika neće automatski poboljšati položaj žena u društvu, ali može biti korak u razumijevanju ravnopravnosti spolova.

– Pošto ne postojimo izvan jezika, činjenicom da danas u jeziku bilježimo „pilotkinju“, „vatrogaskinju“ ili „redateljicu“ pokazujemo da su žene prisutne i u područjima rada koje su do jučer bile privilegij jednog roda – kaže Borić, dodajući kako je ovaj pokušaj ministrice Divjak mogao biti dobar pokazatelj da smo kao društvo spremni pokazati da se ravnopravnost spolova može promicati i jezikom, ali se „nažalost pokazalo da još nismo spremni“.

 

 MARIJANA PULJAK, PREDSJEDNICA STRANKE PAMETNO

 Kuščević nas vraća u Srednji vijek

 

– Ministru Kušćeviću ima puno toga problematičnog u ženskom rodu. Taj rod ga ugrožava, nije i nikada ne smije biti ravnopravan muškom rodu, to nije ono kako su ga učili. Apsolutno je razumljivo što jedan predstavnik konzervativne snage koja sve više jača u našem društvu s gnušanjem odbija ikakav pravilnik, zakon ili bilo kakav dokument napisan u ženskom rodu. Žene su po njemu tu da budu lijepe i samo ukras snažnim muškarcima. Još nije shvatio da živi u jednoj europskoj zemlji u 21. stoljeću, u kojem su svi ljudi ravnopravni i rodna ravnopravnost je davno usađena u temelje našeg društva. No on je dio snaga koje te temelje žele uzdrmati i vratiti nas u Srednji vijek, u doba lova na vještice. Ministricu treba biti sram što se druži s takvim likovima i pomaže im da naše društvo vraćaju u mrak – smatra predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.