Trumpov govor mržnje stvara društvenu klimu za zločine

TRAGOM POKOLJA U PITTSBURGHU: PREDSJEDNIK SAD-a HUŠKAČKIM IZJAVAMA OHRABRUJE RADIKALE I RASISTE

Prošlotjedni zločini dvojice Amerikanaca, Roberta Bowersa i Cesara Sayoca – prvi je počinio pokolj u sinagogi u Pittsburghu, a drugi poslao bombe na adrese 14 poznatih članova i pristaša Demokratske stranke – otvara pitanje koliko je tim zločinima kumovao američki predsjednik Donald Trump.

Trump nije osobno počinio zlodjela, niti ih je izravno naredio, ali je neizravno odgovoran zbog brojnih javnih istupa u kojima političke rivale i neistomišljenike, nesklone medije te razne manjine titulira kao „neprijatelje američkog naroda“, „plaćenike“ i „petokolonaše“. Time je doprinio stvaranju društvene atmosfere koja je ohrabrila desničarske radikale i rasiste u SAD-u da stupe na javnu scenu. Naoružani.

Dug je spisak takvih Trumpovih izjava, još od časa kad je objavio predsjedničku kandidaturu – i u istom govoru nazvao Meksikance „ubojicama i silovateljima“ – pa sve do proteklog tjedna, kad je i nakon otkrića Sayocovih bombi pogrdno govorio o akterima kojima su bile upućene. Nije teško pokazati vezu između tih izjava i terorističkih akcija „vukova samotnjaka“.

Recimo, analiza objava na društvenim mrežama Roberta Bowersa, koji je ubio 11 židovskih vjernika u Pittsburghu, pokazuje da je zadnja dva tjedna često negativno pisao o koloni imigranata iz Hondurasa koji se preko Meksika pješice kreću prema SAD-u u nadi za političkim azilom. Netko će reći: dobro, ako mu smetaju latinosi, zašto je pobio Židove? I gdje je poveznica s Trumpom?

‘Životinje napadaju Ameriku’

Poveznica je u tome što je u isto vrijeme o istoj temi na isti huškački način zborio i Trump, krsteći latinoameričke migrante „vojskom koja napada Ameriku“ i „životinjama“, tvrdeći istodobno da su „migrantsku najezdu“ organizirali demokrati, a da ih plaća osobno – George Soros, američki Židov mađarskog porijekla, omiljena meta desničarskih radikala na Zapadu.

Drugim riječima: eho Trumpova glasa u mozgu radikalnih desničara odzvanja kao potvrda židovske krivnje za najezdu „ubojica i silovatelja“. Na taj revers se uzima poluautomatska jurišna puška – uz još par pištolja, zlu ne trebalo – i kreće se u sinagogu. Zato i ne čudi da je baš Soros dobio prvu od 14 bombi koje je Cesar Sayoc poslao Trumpovim kritičarima.

Poznata je i Trumpova lanjska izjava nakon neonacističkog mitinga u virdžinijskom gradiću Charlotesvilleu. Podsjetimo, s jedne strane barikade hodali su antifašistički prosvjednici, dok su s druge strane neonacisti s bakljama i kapama s Trumpovim logom klicali protužidovske parole: jedan od potonjih se i autom zaletio u antifašističku povorku i ubio djevojku Heather Heyer, na što je Trump izjavio da i među neonacistima ima „vrlo dobrih ljudi“, odnosno da su u nemirima u Charlottesvilleu „sudjelovali fini ljudi s obje strane“.

Nakon takvih izjava se u sinagogu s jurišnom puškom kreće spokojno i patriotski, s dubokim uvjerenjem da činiš pravu stvar, jer je i predsjednik potvrdio da smo mi „fini ljudi“.

Balkanac na čelu SAD-a

Društvenu opasnost od Trumpove huškačke retorike dokazuje i činjenica da se od njegova dolaska na vlast drastično povećao broj antisemitskih napada u SAD-u. Prema podacima židovske Lige protiv difamacije, broj antisemitskih incidenata, napada i zločina iz mržnje u SAD-u je od početka milenija bio u neprestanom padu sve do 2016. godine, kad se Trump kandidirao za predsjednika. Te godine je skočio za trećinu, da bi 2017. porastao još za 57 posto, što je najveći rast u pola stoljeća postojanja ove statističke evidencije.

Je li onda Trump odgovoran za Bowersov pokolj u sinagogi i Sayocove bombe?

Telegramov dopisnik iz SAD-a, politolog Đivo Đurović, prenosi ovih dana riječi harvardskog profesora Yasche Mounka, koji drži da se Trumpa ne može kriviti za pojedinačne zločine, ali da je jasno kako je njegova retorika nasilja i dehumaniziranja protivnika dovela do povećanja i broja i ozbiljnosti incidenata. Nije odgovoran kazneno, ali jest moralno, jer je stvorio klimu u kojoj se ti zločini događaju. Ohrabrio je društvene radikale da izađu iz sjene i krenu u akciju.

Teško je ne uočiti sličnost Trumpove neodgovorne i huškačke retorike s javnim istupima dijela hrvatskih – i općenito balkanskih – političara, koji ne shvaćaju da svojim govorom mržnje potiču radikale na zločine.

Sada prvi put u modernoj povijesti na čelu SAD-a imamo predsjednika koji se ponaša „balkanski“ (u pežorativnom smislu pojma), potičući svojim istupima najniže nagone pučanstva. Ovi recentni primjeri iz Amerike ukazuju kuda to vodi i koliko je tanka linija između huškanja političara i posljedičnih zločina na terenu. Stoga bi u najmanju ruku bilo pristojno da naši domaći politički huškači malo smanje doživljaj.