Zapad drumom, a Berlin šumom

Upotreba vojne sile protiv strane države kako bi se tu državu kaznilo za kršenje međunarodne konvencije predstavlja kršenje međunarodnog prava koje zabranjuje upotrebu sile’, stoji u izvještaju znanstvene službe Bundestaga

Znanstvena služba njemačkog Bundestaga analizirala je nedavni napad Amerike, Britanije i Francuske na Siriju, te je ustvrdila da se radilo o „kršenju međunarodnog prava“, navodi njemački dnevni list Die Welt.

Upotreba vojne sile protiv strane države kako bi se tu državu kaznilo za kršenje međunarodne konvencije predstavlja kršenje međunarodnog prava koje zabranjuje upotrebu sile“, stoji u stručnom izvještaju od 11 stranica koji je resorna služba Bundestaga sastavila na zahtjev ljevičarske stranke Die Linke. 

Da podsjetimo, spomenuta stranka od početka se protivi zapadnoj intervenciji na Siriju, te su njeni čelnici prošlog tjedna – nakon što su američki, britanski i francuski avioni i brodovi raketirali Damask – organizirali protestni skup ispred Brandeburških vrata u Berlinu, gdje su oštro osudili agresiju na Siriju i pozvali zapadne lidere da se prestanu miješati u sirijska zbivanja. Ovim izvještajem čelnici Die Linke dobili su i znanstvenu potvrdu da su tada postupili ispravno.

Od tri zemlje koje su sudjelovale u agresiji na Siriju, samo je Britanija svoj postupak pokušala opravdati pravnim argumentima, tvrdeći da vojna odmazda prema Damasku predstavlja opravdanu reakciju na hipotetsku upotrebu kemijskog oružja od strane sirijske vojske, odnosno sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Međutim, znanstvena služba Bundestaga odbacila je ove argumente kao „neuvjerljive“.

Premijerka bez većine

Kako piše njemački dnevnik, britanska strana inzistirala je da međunarodni zakon u iznimnim slučajevima dopušta takve mjere kako bi se okončale patnje ljudi, ali su znanstvenici Bundestaga ustvrdili da za takve akcije „uopće nije bilo preduvjeta“. Britansku tezu da su “vojni udari prikladni kako bi se spriječile daljnje patnje ljudi, pogotovo ako se uzmu u obzir vjerojatne buduće žrtve sirijskog sukoba“, njemački su znanstvenici ocijenili „upitnom“.

Die Welt ističe kako je nakon napada na Siriju i u samoj Britaniji nastao spor oko pitanja je li tamošnja premijerka Theresa May uoči početka vojne operacije trebala zatražiti mišljenje i odobrenje britanskog parlamenta. Kako je poznato, premijerka May to je odsustvo konzultacija objasnila nužnošću brzog djelovanja.

No razlog može biti to što premijerka nema većinu u parlamentu“, piše njemački list, podsjećajući na slučaj bivšeg bitanskog premijera Davida Camerona koji je istovjetan prijedlog o napadu na Siriju pred parlament iznio 2013. godine, te je bio odbijen: većina zastupnika bila je protiv te ideje.

Die Welt nadalje podsjeća da su zapadni udari protiv Sirije provedeni bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a, te konstatira kako Njemačka, doduše, nije sudjelovala u agresiji, ali je pružila političku podršku svojim NATO saveznicima, a da pritom pred parlamentom i njemačkom javnosti nije obrazložila pravnu osnovu tog postupka.

Provokacija militanata

Kako vidimo, u Njemačkoj se oko sirijskog problema javljaju disonantni glasovi u odnosu na dominantni narativ političkih elita ostalih zapadnih sila. Jedan od razloga moglo bi biti i to što njemačka javnost o stvarnoj situaciji u Siriji ima priliku doznati od svojih državnih medija, čiji su novinari posjetili grad Doumu, gdje je 7. travnja Assadova vojska navodno izvela kemijski napad na civile, što je Zapad uzeo kao povod za agresiju na Damask.

Tako je novinar njemačke državne televizije ZDF Uli Gack u svom izvještaju iz Doume otvoreno zaključio kako su sporni kemijski napad „orkestrirali militanti“, upravo s ciljem da potaknu Zapad na vojnu intervenciju protiv sirijske vojske. Pritom se Gack poziva na razgovore s brojnim lokalnim svjedocima.

Ljudi su nam ispričali, vrlo uvjerljivo, kako je cijela ova priča zapravo namještena“, izvijestio je Gack njemačku javnost, dodavši kako je lokacija na kojoj se napad dogodio zapravo bio zapovjedni štab islamističke skupine.

Militanti su donijeli spremnike s klorom, te su doslovno čekali da sirijske zračne snage bombardiraju ovu lokaciju, a znali su da hoće jer je posrijedi vojna meta visokog prioriteta. Nakon napada spremnici s klorom su eksplodirali“, poručio je Gack, uz napomenu kako to nije prvi put da su militanti izveli takvu provokaciju na prostoru Doume.

Kako vidimo, terenski izvještaji njemačkih novinara pokazuju isto što i pravne analize njemačkih znanstvenika: Zapad je Siriju napao i nepravedno i protupravno. Drugim riječima, sukob u Siriji mogao bi se okončati tek kada zapadna politika počne slušati i prihvaćati istinu o Siriji, ovjerenu medijskim i znanstvenim pečatom.