Đavo u Varšavi

DANAŠNJA EUROPA: U FRANCUSKOJ MACRON UPOZORAVA NA VRAGA, A VRAG ISTODOBNO HODA POLJSKOM

Tko je htio, u nedjelju je vidio sudbinu Europe u izravnom prijenostu. Točnije, u dva simultana izravna prijenosa: dok je na svečanosti u Parizu francuski predsjednik Emmanuel Macron upozoravao da Europi smrtonosno prijeti bauk nacionalizma, na svečanosti u Varšavi taj je bauk marširao u prvim redovima.

U Parizu su se, na proslavi 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, okupili lideri 84 države, kako bi u jeku uspona radikalne desnice demonstrirali odlučnost da se svjetski rat ne ponovi. A u Varšavi se, na proslavi 100. godišnjice nezavisnosti Poljske, okupilo 200.000 ljudi, na događaju koji su organizatori nazvali „najvećim desničarskim okupljanjem u Europi“, gdje su uz poljske ultradesničare došli i članovi neofašističkih grupa iz drugih europskih zemalja.

U Parizu je Macron pred Slavolukom pobjede izrazio strahove milijuna današnjih građana Europe. Rekao je da se „nekadašnji demoni ponovno bude“, ukazao da „nove ideologije manipuliraju vjerama“ i opomenuo da „povijest prijeti da će ponovno krenuti tragičnim tijekom“.

U isto vrijeme, tisuću i pol kilometra istočno, na ulicama Varšave čuli su se nacistički pozdravi, praćeni sloganom „Poljska, bjelačka i katolička!“. Ista ikonografija varšavski je marš nezavisnosti obilježila i lani, kad su viđeni transparenti „Čista krv, bistar um“ i „Europa će biti bijela ili nenastanjena“.

Zadnja slika jedinstva

Je li ovo zadnja slika jedinstva prije nego što svijet potone ponovno u nered?“ zapitao se Macron pred svjetskim državnicima u Parizu, priznavši da živimo u svijetu koji su „oslabile mnoge krize i povrat niskih strasti nacionalizma, rasizma, antisemitizma, ekstremizma“.

Marš u Varšavi pružio je, pak, sliku jedinstva upravo tih ekstremnih nacionalista i rasista, jer su jedni uz druge s bakljama koračali članovi ekstremno desne poljske organizacije Nacionalni radikalni kamp (ONR) – koja traži etnički čistu Poljsku – i članovi talijanske neofašističke skupine Forza Nuova.

Konačno, u Parizu je Macron bio prinuđen tumačiti elementarnu razliku između domoljublja i nacionalizma, pa je kazao da je domoljublje „točno suprotnost nacionalizmu“ i da nacionalizam predstavlja „izdaju domoljublja“. Odgovor iz Varšave bio je jasan: tamo je na transparentima pisalo „Smrt neprijateljima domovine!“.

Ukratko: sve ono na što je Macron u izravnom prijenosu upozoravao u Parizu, upravo se u izravnom prijenosu događalo u Varšavi. Francuski predsjednik je opominjao da oko nas promiču uvodni prizori velikog rata, već viđeni u povijesti, a onda smo istog dana, samo koji sat kasnije, te prizore vidjeli materijalizirane u glavnom gradu Poljske.

Okidači za ratove

Dijelu građana Macronova upozorenja mogu izgledati pretjerana, kao što im i prizori iz Varšave neće pobuditi poseban oprez, jer ih drže tek izrazom domoljublja ili blagog nacionalizma, a fašističko nasilje smatraju marginalnim. Problem s ovakvim skupovima je to što na taj način fašizam ulazi u mainstream. Baš se to u nedjelju dogodilo Poljskoj, automatski i Europskoj uniji: u jednoj zemlji članici fašizam je u izravnom prijenosu ušao u mainstream.

I lani je Europa ostala šokirana na prizore, transparente i slogane s marša nezavisnosti u Varšavi, ali ove godine je stvar dobila novu dimenziju. Lani je marš organizirala krajnja desnica bez uplitanja poljske države, a ove je godine državni vrh postao suorganizator: pored ekstremista marširali su i predsjednik Andrzej Duda, premijer Mateusz Morawiecki i lider vladajuće stranke (PiS) Jaroslaw Kaczynski, čime je marš radikalne desnice pretvoren u državni skup.

Jedan od problema s nacionalizmom je njegova ekspanzivna priroda: ako se ne zauzda, tek je pitanje vremena kad će se sudariti sa susjednim nacionalizmom, a onda počinje ono o čemu govori Macron: tako su počela oba svjetska rata. No francuski predsjednik nije mislio samo na europske nacionalizme – žaoka mu je bila uperena i na rastući američki nacionalizam koji promovira aktualni predsjednik SAD-a Donald Trump.

Nedavno je, naime, Macron javno pozvao na stvaranje zajedničke europske vojske, obrazlažući to nuždom da se Europa zaštiti od potencijalnih neprijatelja – Rusije, Kine i Amerike. Svrstavanje SAD-a u tu ladicu Macron je objasnio upravo novom američkom nacionalističkom politikom, baziranom na prijetnjama i trgovačkim ucjenama.

U tom smislu, okidač za budući rat mogao bi biti već i eventualni raspad EU, koja je i nastala kao prevencija budućih ratova na tlu Europe. Varšavski marš, na kojem su radikalni desničari palili EU zastave, sigurno nije doprinio jedinstvu Starog kontinenta.

Slobodna Dalmacija 14.11.2018