Don Plenković: ‘Radujem se što je Goldstein umro’

Drago mi je da je jedan mrzitelj Hrvatske nestao s pozornice ovog svijeta (…), obzirom na more laži što ih je širio pod krinkom znanstvenog autoriteta. Tim je lažima planski sramotio Hrvatsku i hrvatski narod…’ – tako piše svećenik Mili Plenković

Smrt Slavka Goldsteina, velikog hrvatskog intelektualca židovskog porijekla, potvrdila je da u dijelovima hrvatskog društva caruju mržnja, netolerancija i primitivizam.

Prije svega, pogreb je prošao bez službenih predstavnika Vlade i Sabora, iako je Goldstein to zaslužio iz barem dva krupna razloga. Prvo, bio je jedan od najvećih intelektualaca Hrvatske, njen kulturni velikan. Drugo, kao suosnivač i prvi predsjednik HSLS-a, prve političke stranke u suvremenoj Hrvatskoj (osnovane u svibnju 1989.), položio je kamen temeljac za parlamentarnu demokraciju u Hrvata.

Premijeru Andreju Plenkoviću sve to nije bio dovoljan motiv da u petak dođe na Mirogoj, ili barem pošalje osobnog izaslanika. Jedan častan život tako je završen posthumnim državnim skandalom, za kojeg pokojnik nije kriv.

Dalje, na pogreb nije došao nitko iz Katoličke crkve, iako je Goldstein jedno vrijeme bio predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije židovske vjerske zajednice Beth Istrael. Za razliku od Pravoslavne crkve, čiji su predstavnici došli na Mirogoj, na Kaptolu nisu našli za shodno da službeno isprate duhovnog lidera jedne od najznačajnijih vjerskih zajednica u zemlji.

Blasfemična objava

No, ako je Plenković u ime svjetovne vlasti počinio “grijeh propusta”, jedan njegov prezimenjak s Hvara pobrinuo se da riječima “osvjetla obraz” crkvenoj vlasti. Govorimo o svećeniku don Mili Plenkoviću, hvarskom župniku i predstojniku Katehetskog ureda Hvarske biskupije. Evo kako je taj sveti čovjek na Facebooku komentirao Goldsteinovu smrt:

“Obradovala me je vijest da je umro dr. Slavko Goldstein. Drago mi je da je jedan mrzitelj Hrvatske nestao s pozornice ovog svijeta. Ipak mu od srca želim pokoj vječni i da mu Jahve bude milosrdan sudac. Njegovo će mu milosrđe biti jako potrebno obzirom na more laži što ih je (svjesno i namjerno) širio pod krinkom znanstvenog autoriteta. Tim je lažima planski sramotio Hrvatsku i hrvatski narod. Iz Biblije znamo da Jahve mrzi laž (Jahve mrzi lažljivi jezik Izr 6, 16).”

Imamo, dakle, župnika koji se veseli smrti jednog čovjeka. Možemo samo nagađati što je tog slugu Božjeg nagnalo na ove blasfemične retke. Možda činjenica da je Slavko Goldstein 1942., sa svojih 14 godina, skupa s majkom i bratom otišao u partizane?

A gdje je drugo mogao ići dječak kojem su ustaše 1941. ubili oca, uglednog karlovačkog knjižara? Da nije došao kod Tita, i on bi doživio očevu sudbinu. No, u izopačenoj logici ovog fratra borci protiv ustaškog zla postaju “mrzitelji Hrvatske”.

Ili župniku smeta posljednja, lani objavljena Goldsteinova knjiga “Jasenovac: tragika, mitomanija, istina”, gdje autor uvjerljivo, argumentirano i efektno prokazuje revizionističke laži o karakteru ustaškog logora smrti, čime je dao značajan obol u sprečavanju rehabilitacije najmračnijeg hrvatskog režima u povijesti, kojeg određeni dijelovi Katoličke crkve potiho slave?

Što god bio razlog ovakve “fejsbuške homilije” don Plenkovića, jasno je da je hvarski župnik zašao s one strane evanđelja.