Kalif je možda mrtav, ali kalifat živi vječno

Slobodna Dalmacija – 6.srpnja, 2017

Islamski fundamentalisti u Jugoistočnoj Aziji oglašavali su se i ranije, sporadičnim terorističkim napadima, no krajem svibnja poduzeli su akciju još neviđenu na Dalekom Istoku: zauzeli su čitav jedan grad, Marawi na Filipinima

Naizgled, Islamska Država (ISIL) broji zadnje dane, a kalifat se raspada pred našim očima, u realnom vremenu. Njihova prijestolnica Mosul u Iraku – odakle je u ljeto 2014. samoprozvani kalif Abu Bakr al-Baghdadi urbi&orbi obznanio kalifat – kao i Raqqa u Siriji, nalaze se pred oslobođenjem. Zadnji Baghdadijevi borci u oba grada – okruženi iračkim milicijama u Mosulu, a kurdskim borcima Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u Raqqi – čekaju obećanu smrt.

Teroristi trpe poraze na svim frontovima: izgubili su više od 80 posto teritorija u Iraku i više od 60 posto u Siriji, uključujući gotovo sve gradove, pa su im ostala uglavnom tek uporišta u pustinjskim dijelovima napadnutih zemalja. Pritom su izgubili i glavninu boraca i većinu zapovjednika, a ruski i iranski izvori tvrde da je mrtav i sâm Baghdadi.

Paralelno s time, mogućnost regrutacije novih boraca značajno im je smanjena. Pristiže im sve manje novca, a internetska propaganda im je ograničena, tako da je sve manje i dobrovoljaca, a i oni se sve teže probijaju do Iraka i Sirije.

Opći je dojam da noćna mora planeta – koja je otpočela prije tri godine, taman negdje u ovo vrijeme, dok je svijet pratio nogometni Mundijal u Brazilu – dolazi svom željenom kraju. Izgleda da je međunarodna organizacija fašista, koja je ideologiju izgradila zloupotrebom islama, napokon slomljena. Čini se, možemo odahnuti.

No je li baš tako?

Duh dopuštene mržnje

Prije svega, čak i ako doživimo potpuni vojni slom terorista – do čega još nije došlo – štura je činjenica da neće nestati fundamentalistička ideja koja je u srži Islamske Države. Baklja vjerskog fanatizma je zapaljena, duh dopuštene mržnje prema Drugima je izašao iz boce: taj duh se može primiriti godinama, pa i desetljećima, ali u svakoj generaciji naći će se dovoljno nesretnika koje će privući taj fašistički zov.

Međutim, potpuni vojni slom Islamske Države nije uopće na vidiku. Jest možda u Siriji i Iraku, pa i čitavom Bliskom Istoku, ali čini se da su teroristički stratezi otvorili novu svjetsku frontu, koja je još i veća od Bliskog Istoka – čitavu Jugoistočnu Aziju. Uostalom, ISIL je još 2015. najavio “hidžru”, odnosno premještanje izvan granica Bliskog Istoka.

Islamski fundamentalisti u Jugoistočnoj Aziji oglašavali su se i ranije, sporadičnim terorističkim napadima – sjetimo se slučaja iz sad već davne 2002. godine, kad je u simultanim eksplozijama u više noćnih klubova na Baliju ubijeno više od 200 stranih turista. Samo u travnju i svibnju ove godine u Indoneziji i na Tajlandu dogodilo se više samoubilačkih i inih terorističkih napada na autobusnim stanicama i po trgovačkim centrima, čiji su akteri bile skupine povezane s ISIL-om.

No krajem svibnja azijski teroristi otišli su korak dalje i poduzeli akciju još neviđenu na Dalekom Istoku: zauzeli su čitav jedan grad, Marawi na Filipinima.

Marawi nije milijunski grad poput Mosula, ali ima solidnih 200.000 stanovnika, nešto kao Split. Riječ je o gradu na južnom filipinskom otoku Mindanao, koji čini trećinu filipinskog arhipelaga i gdje prebiva najveći dio muslimanske manjine na većinski katoličkim Filipinima.

Kalifat Mindanao

Premda izvještaji kazuju da u gradu nema više od 500 džihadista – pripadnika radikalne islamističke organizacije Maute – oni su tako dobro utvrđeni da filipinska vojska tjednima ne uspijeva osloboditi grad. Na Filipinima traje izvanredno stanje, a iz Vlade poručuju kako teroristi “žele preuzeti Mindanao i pretvoriti ga u kalifat”.

“Ranije su bili samo lokalna teroristička skupina, ali sada su se povezali s ISIL-om”, izjavio je tada visoki službenik filipinske vlade Jose Calida, dodavši kako se “ovo već pretvorilo u invaziju stranih terorista koji su se odazvali pozivu ISIL-a da krenu na Filipine ako im je preteško doći do Iraka ili Sirije”.

Osim dobrovoljaca iz Indonezije i Malezije, u borbama na Filipinima dosad su poginuli barem jedan Saudijac, Jemenac i Čečen. Pad Mosula, kako vidimo, sigurno neće uništiti internacionalnu privlačnost ISIL-a. Baghdadi je možda mrtav, ali Islamska Država, nažalost, živi vječno.


Tisuću malih Baghdadija

U Jugoistočnoj Aziji živi 15 posto svjetskih muslimana, njih 240 milijuna. Još 2014. Savez država Jugoistočne Azije (ASEAN) – koji obuhvaća Brunej, Filipine, Indoneziju, Kambodžu, Laos, Maleziju, Mijanmar, Singapur, Tajland i Vijetnam – izrazio je zabrinutost zbog širenja radikalnih islamističkih terorista na taj dio svijeta, ustvrdivši da u regiji djeluje između 60 i 80 islamističkih skupina koje su povezane s ISIL-om.

Sigurnosne službe tih zemalja tvrde da je na ratišta Sirije i Iraka otišlo oko tisuću osoba iz Jugoistočne Azije. Tamošnje vlasti strahuju da bi njihov povratak mogao zapaliti Aziju.