Lekcija iz Maribora

Slobodna Dalmacija – 8.travnja, 2017

Naši političari od mariborskog poteštata mogu naučiti kako se osuđuje fašizam. Bez ‘ali’. Bez floskule o osudi ‘svakog totalitarizma’. Bez nasilnog trpanja komunizma gdje mu nije mjesto

Za dva tjedna, sva je prilika, dogodit će se velika državna i društvena blamaža: pred Kamenim cvijetom u Jasenovcu, na komemoraciji povodom 72. obljetnice proboja logoraša, neće biti nikog od predstavnika žrtava. Židovska i srpska zajednica već su ranije obznanile da neće sudjelovati na državnoj komemoraciji (romske udruge još se nisu oglasile), a ovog im se tjedna pridružila i Koordinacija udruga antifašista i antifašističkih boraca iz sve četiri dalmatinske županije.

Dalmatinski antifašisti bojkotirat će komemoraciju iz istog razloga kao i hrvatski Židovi i Srbi: zato što u Jasenovcu već pet mjeseci stoji ploča s ustaškim pozdravom, istim onim pod kojim je u tom istom Jasenovcu ubijeno preko 83 tisuće ljudi. I kao da već ta činjenica nije dovoljno barbarska, ploča s ustaškim pozdravom nalazi se upravo na zgradi u kojoj je u WW2 bila komanda ustaškog logora, koja je baš u toj zgradi, baš pod tim službenim pozdravom, izdavala naređenja za egzekucije hrvatskih građana.

“Koordinacija se pridružuje svima koji ne žele sudjelovati na komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, dok se tamo nalazi spomen ploča HOS-a s ustaškim pozdravom”, poručuju dalmatinski antifašisti, dodajući kako odbijanje vlasti da ukloni fašistički simbol iz Jasenovca smatraju “bezobzirnim”, a posebno “pravdanje lažnom tvrdnjom da je to stari hrvatski pozdrav”, čime se “rehabilitira najmračniji dio hrvatske povijesti”.

Antifašisti iz Dalmacije ističu da je pod tim pozdravom u Jasenovcu ubijeno ne samo preko 70.000 Židova, Srba i Roma, nego i oko 8.000 hrvatskih rodoljuba i antifašista.

Opet na stupu srama

Sva je, dakle, prilika da će se ponoviti lanjska sramota s odvojenim komemoracijama, o čemu se pročulo po svijetu. Ako ne uspije najnovija inicijativa člana saborskog Odbora za Ustav Milorada Pupovca – koji je prekjučer zatražio od Odbora da na hitnu sjednicu o fašističkim simbolima u antifašističkom svetištu pozove MOST-ovog ministra uprave Ivana Kovačića – opet ćemo se naći na međunarodnom stupu srama.

“Predlažem da Odbor obveže hrvatsku Vladu da uklanjanjem sporne ploče omogući dostojanstveno komemoriranje i da se ovogodišnja komemoracija žrtvama logora održi zajedno s narodima žrtava i hrvatskim antifašistima”, navodi Pupovac, podsjećajući da je Odbor još 14. prosinca 2016. konsenzualno prihvatio Zaključak kojim se od nadležnih tijela vlasti traži uklanjanje ploče s ustaškim pozdravom, što nadležna tijela nisu učinila do dana današnjeg.

Poznavajući nespremnost MOST-ovih ministara da se bilo čime zamjere radikalnoj desnici (od svih tzv. ideoloških tema MOST-ovce zanima samo otvaranje komunističkih arhiva), nije previše vjerojatno da će ministar Kovačić preuzeti na sebe taj tobožnji “vrući krumpir” i potpisati nalog za uklanjanje fašističkog simbola iz Jasenovca. Sličan stupanj revnosti u ovom žalosnom slučaju možemo očekivati i od MOST-ovih ministara policije i pravosuđa, Vlahe Orepića i Ante Šprlje.

Svemir je htio da svi resori koji su nadležni za denacifikaciju Jasenovca budu u rukama bratije iz MOST-a, ali njihovi će ministri, umjesto da u jednom radnom danu obave taj civilizacijski zadatak, šmugnuti u sigurnu zavjetrinu “Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima”, bizarnog Vladinog tijela u kojem najumniji hrvatski muževi trebaju odlučiti je li fašistički pozdrav primjeren na poprištu fašističkog zločina.

Protupovijesni blud

S druge strane, u susjednoj Sloveniji – nama najbližoj zapadnoj zemlji – političarima ne trebaju nikakva vijeća ili povjerenstva da bi se odredili prema simbolima fašizma. Ovotjedni primjer stiže nam iz Maribora, sat vremena vožnje od Zagreba, gdje je gradonačelnik Andrej Fištravec zatražio zabranu koncerta jednog hrvatskog pjevača (koji koncerte voli započinjati baš onim pozdravom koji je uklesan na ploči u Jasenovcu), s obrazloženjem da taj pjevač promovira ustaštvo. Gradonačelnikovu inicijativu peticijom je podržalo više od 500 javnih osoba iz slovenskog društvenog života.

“U Mariboru nema mjesta za one koji ikonografijom i simbolikom izazivaju nove podjele vezane uz Drugi svjetski rat, kao ni za fašizam. Osobno najoštrije odbacujem i osuđujem svaki oblik nacizma i fašizma, što je posebno važno danas kada u Europi jačaju desne snage, koje imaju uzore u najmračnijem razdoblju povijesti”, izjavio je mariborski gradonačelnik, bez ikakvih konzultacija sa slovenskim povjesničarima, vijećima i povjerenstvima.

Hrvatski bi političari iz gornjih rečenica mariborskog poteštata mogli vrlo jeftino – dapače: besplatno – naučiti značajnu moralnu i civilizacijsku lekciju o tome kako se točno osuđuje nacizam i fašizam. Bez “ali”. Bez floskule o osudi “svakog totalitarizma”. I najvažnije: bez nasilnog i protupovijesnog trpanja komunizma tamo gdje mu nije mjesto.