Most preko Jasenovca

Slobodna Dalmacija – 18. ožujka, 2017

Ako su Mostov problem skorašnji izbori, pa im se ministri zato skanjuju reći popu pop, a nacističkom natpisu nacistički natpis, koja je moralna razlika između njih i drugih partija?

Ima ona narodna poslovica koja lijepo definira tko uči na tuđim greškama, a tko na svojim. Zato je šteta što naša narodna vlast slabo znade narodne poslovice. Eto, recimo: tko je iznenađen što na državnoj komemoraciji u Jasenovcu ni ove godine neće biti predstavnika židovske, a vjerojatno ni srpske zajednice?

Kako će ih biti kad je ovogodišnja narodna vlast, baš kao i ona lanjska, sramno zatajila u zaštiti moralne i ljudske granice koja normalna društva sprečava da toleriraju manifestacije fašizma. Jedino što predstavnici žrtava fašističkog logora u toj situaciji mogu napraviti jest okrenuti leđa takvoj narodnoj vlasti i pustiti je da se sama sramoti pred Kamenim cvijetom u Jasenovcu, baš kako se lani tamo sramotila prethodna narodna vlast.

Da podsjetimo: lani su u Jasenovcu održane tri odvojene komemoracije, jer su Židovi i antifašisti zbog relativizacije ustaštva bojkotirali državnu svečanost. Obrazlažući recentnu odluku da bojkot ponove i ove godine, iz Koordinacije židovskih općina kažu da se stanje u zemlji nije popravilo.

“Ne samo da se ništa nije promijenilo u odnosu na situaciju kakva je bila prije godinu dana, nego stvari i dalje eskaliraju”, drži predsjednik KŽO Ognjen Kraus, dodajući da problem nije samo HOS-ova ploča s nacističkim natpisom, koja se u međuvremenu pojavila u Jasenovcu, nego i “neprihvatljivi marševi” koji prolaze bez adekvatne reakcije narodne vlasti.

Iz Srpskog narodnog vijeća, pak, poručuju da bi došli na državnu komemoraciju ako se održi “u dostojanstvenim okolnostima” koje neće vrijeđati žrtve genocida i holokausta, odnosno ako se natpis “Za Dom spremni” ukloni s ploče u Jasenovcu. Time SNV ostavlja narodnoj vlasti manevarski prostor da okašnjelom gestom denacificiranja ploče makar smanji vlastitu sramotu.

Zli bauk sudbine

Dakle, u zemlji Hrvatskoj sve je isto k’o i lani, čak i nešto gore – jer pod Karamarkovim vaktom ipak ne bijaše tog barbarstva u Jasenovcu – a ovog se tjedna na zlog bauka sudbine, vezano baš za jasenovačku ploču, požalio Mostov potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić. Točnije, u ministrovo se ime na zlog bauka sudbine požalio njegov savjetnik Ivica Relković.

Arsen Bauk je pripremio biblijsku zamku Ivanu Kovačiću…”, zavapio je ministrov savjetnik, natjeravši građane da se psihički pripreme za nastavak rečenice: kakvu li je to biblijsku psinu bivši SDP-ov ministar uprave priredio svom nasljedniku iz Mosta?

U nastavku, međutim, doznajemo da Kovačićev savjetnik biblijsku težinu pridaje jednoj običnoj ploči s nacističkim natpisom u Jasenovcu: potpuni antiklimaks.

Ukratko: Relković je optužio Bauka da je većinu statuta udruga dobrovoljaca HOS-a, uključujući i onaj koji u pečatu ima nacistički natpis, ovjerila SDP-ova administracija za Baukova mandata. I tako je, veli ogorčeni savjetnik, Bauk doveo Kovačića u nemoguću, pardon, biblijsku nevolju: ako Kovačić nastavi SDP-ovu praksu dopuštanja statuta sa sintagmom “Za Dom spremni”, ispast će filoustaša, a ako s tom praksom prekine, dobit će šator branitelja pred zgradom vlastitog ministarstva.

Kako god okreneš, grmi Relković u biblijskom gnjevu, nesretni će ministar Kovačić biti izložen kritikama i napadima javnosti, a sve zbog nečuvene podlosti prethodnog ministra Bauka.

Prevejani brački mangup

Za potrebe ovog teksta zamislimo da je savjetnik Relković posve u pravu i da je prevejani SDP-ov brački mangup cijelu ujdurmu oko HOS-ovih statuta smislio samo da napakosti ministru iz suparničke partije. Zamislimo čak da je osobno nagovorio HOS-ovce da ploču stave baš u Jasenovcu, samo da potom može na Facebooku zajebavati Kovačića i cijelu vlast. Znate, uostalom, kakvi su ti otočani: svakog bi vraga smislili samo da prevare i naude poštenu čovjeku.

Nakon što smo sve to zamislili i prihvatili kao biblijsku istinu, slijedi pitanje: pa što onda? U čemu je problem?

Ostaje, naime, nejasno je li problem ispasti filoustaša ili je problem riskirati braniteljski šator pred Ministarstvom. Drugim riječima: nije jasno je li problem to što se bliže lokalni izbori, pa nije pametno gubiti desne glasove, ili je problem u nesigurnosti vlastitih uvjerenja oko hrvatskog fašizma. Ne deklarativnih, nego stvarnih uvjerenja.

Ako su Mostov problem skorašnji izbori, pa se njihovi ministri zbog toga skanjuju reći popu pop, a nacističkom natpisu nacistički natpis, onda koja je moralna razlika između njih i drugih partija? A upravo je na krilima te navodne razlike Most osvojio respektabilan broj glasova izvaranih ljudi širom zemlje.

Sada je prilika da se ta nepokolebljiva moralnost pokaže, ako postoji. Umjesto da se žale na prefrigane bodule, neka stisnu zube i presijeku taj umjetni gordijski čvor birokracije, jer to nije birokratski nego civilizacijski čvor. Umjesto da kukumavče, neka budu most koji će nas s obale tolerancije fašizma prevesti u normalno društvo, gdje se ta moralna i ljudska granica poštuje.

Ili neka promijene ime i priznaju da im je ovo postojeće biblijski preteško.