Poruke iz Izraela

Slobodna Dalmacija – 28.siječnja, 2017

Prvak židovske zajednice ukazao je na apsurd do kojeg će dovesti Plenkovićevo fantomsko povjerenstvo: ako se nacistički simboli, poput onog na ploči u Jasenovcu, izjednače s petokrakom, to bi značilo da su za Republiku Hrvatsku jednaki oni koji su Auschwitz otvorili i oni koji su ga oslobodili

Još stoji ona ploča u Jasenovcu. Sramota sada traje toliko dugo da se o tome već piše i izvan Hrvatske. Osim izraelske štampe, o sramoti je ovog tjedna javio i nezaustavljivi Reuters.

Prvo je Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj objavila da neće prisustvovati komemorativnim skupovima koje povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust organizira hrvatska vlast. Kako je poznato, Dan sjećanja na holokaust obilježava se 27. siječnja, na dan kad je Crvena armija 1945. oslobodila Auschwitz.

Kao razlog za bojkot židovska zajednica navodi upravo jasenovačku ploču, odnosno “nespremnost službenih organa Hrvatske da primjereno, službeno i javno reagiraju na postavljanje spomenika s ustaškom porukom ‘Za dom spremni!’ na mjestu gdje je nekad bilo ustaško zapovjedništvo u Jasenovcu”.

Hrvatski Židovi ističu da se u RH ubrzano nastavlja relativizacija ustaštva, optužujući državni vrh zbog evidentnog izostanka reakcije. Osim ako se reakcijom ne smatra domobranska balada našeg premijera o “dvostrukim konotacijama” ustaškog pozdrava, kao i najava formiranja nekakvog povjerenstva koje će se odrediti prema simbolima svih totalitarizama, s očitom intencijom izjednačavanja fašizma (kojeg su provodili ustaše) i antifašizma (kojeg su organizirali komunisti).

“Ako su crvena zvijezda i ustaško ‘U’ isto, nemamo o čemu razgovarati”, drži čelnik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. Te njegove riječi prenio je i najstariji izraelski dnevni list Haaretz.

Anne Frank puta 20.101

Prvak židovske zajednice time je ukazao na apsurd do kojeg će dovesti to fantomsko povjerenstvo: ako se nacistički simboli, poput onog na ploči u Jasenovcu, izjednače s petokrakom, to bi značilo da su za Republiku Hrvatsku jednaki oni koji su Auschwitz i Jasenovac otvorili i oni koji su te logore oslobodili. Ta moralna groteska donijet će Hrvatskoj silne simpatije u svijetu.

Dodatni motiv za bojkot državnog vrha Kraus vidi u aktualnom “šibenskom skandalu”, kada je u tamošnjoj Tehničkoj školi povučena europska izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost”, jer je ravnatelju škole Josipu Belamariću zasmetalo što su na izložbi ustaše prikazani kao “zločinci koji su klali Srbe, Židove i izgladnjivali djecu”.

Već i ta ravnateljeva formulacija perfidno minorizira ustaško zlo. Jer ustaše u Jasenovcu djecu nisu samo izgladnjivali, nego su ih također i klali i ubijali, baš kao i Srbe i Židove (i Rome, i Hrvate). Među 83.145 imena na službenom popisu žrtava logora Jasenovac nalazi se i 20.101 dijete mlađe od 14 godina. Samo u Jasenovcu stradalo je više od 20 tisuća dječaka i djevojčica poput Anne Frank. A to nije bio jedini dječji logor u NDH.

Stoga bi ravnatelj Belamarić trebao studijski posjetiti Jasenovac i pročitati sva ta dječja imena, da shvati što je izvalio i kako nas je osramotio pred svijetom.

Jer o toj sramoti javlja i Židovska telegrafska agencija (JTA), navodeći kako je “ravnatelj jedne hrvatske srednje škole zatvorio izložbu o holokaustu koju je Kuća Anne Frank u Amsterdamu pomogla postaviti u njegovoj školi”. Agencija je prenijela i Belamarićevu izjavu da se “protivi predstavljanju ustaša kao ubojica”.

Čudan svat, taj ravnatelj: da mu netko nacrta žuto sunce i sive oblake, on bi se jamačno usprotivio predstavljanju sunca kao izvora topline, a oblaka kao nositelja kiše.

Posao od dva dana

O ploči u Jasenovcu, rekosmo, javlja i Reuters, konstatirajući da židovska zajednica optužuje aktualnu vlast u RH “za relativizaciju zločina koje su tijekom Drugog svjetskog rata počinili pripadnici ustaškog režima, kojeg su podržavali njemački nacisti”.

“U ploči koju su podigli veterani nalazi se pozdrav kojeg su koristili pobornici ustaškog režima kad je u koncentracijskom logoru Jasenovac ubijeno na desetke tisuća Židova, Srba, Roma i Hrvata antifašista”, stoji u tekstu Reutersa kojeg su prenijeli brojni svjetski i izraelski mediji, među njima i Jerusalem Post, dok Times of Israel tim povodom podsjeća da je od 40 tisuća hrvatskih Židova za vrijeme NDH pobijeno njih 75 posto.

Stvari su toliko eskalirale da oštre kritike HDZ-ovom premijeru Plenkoviću, zbog indolencije prema jasenovačkom “malom kućnom fašizmu”, upućuju i bivši ministri iz HDZ-ovih vlada, poput Dragana Primorca, nekadašnjeg ministra znanosti u eri Sanadera.

“Hrvatska je završila s ustaštvom i niti jedan hrvatski političar ne može opstati na sceni, ako misli da može živjeti u suprotnom uvjerenju. Ako imate pojedinačne slučajeve, njih trebate brzo raščistiti, inače imate konfuziju”, rekao je Primorac, dodavši kako bi problem ploče u Jasenovcu i bojkot židovske zajednice, da je na mjestu premijera Plenkovića, “riješio za dva dana”.

“Da sam na njegovom mjestu, u dva dana bih riješio i jedan i drugi problem, našao bih se s predstavnicima Židovske općine i s njima se pojavio na obilježavanju ove vrijedne i važne obljetnice. S tim dijelom mračne prošlosti jednom za sva vremena treba raščistiti i neće se više događati problemi”, poručio je Primorac.

Ako su kritike Plenkoviću počele stizati i s desnice, onda je i zadnjem nevježi konačno jasno da ploča u Jasenovcu, u onakvom izdanju, nije samo politički nego i civilizacijski problem, što je većini građana bistro od prvog dana. A naš civilizirani premijer konfuzno šuti kao onaj dječak plavi iz pop pjesmice.