Zagreb i Beograd protiv građanske Bosne

LJUBLJANSKI INSTITUT OPTUŽUJE HRVATSKU I SRBIJU ZA MIJEŠANJE U BiH IZBORE

Glavna smetnja je bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP), jer je suprotnost rusko-srpsko-hrvatskoj koncepciji u BiH, kao vođa svebosanskog pokreta građanske orijentacije – stoji u izvještaju IFIMES-a

Uloge Rusije, Srbije i Hrvatske u BiH su kompleksne i u pojedinim aspektima različite. Jasno je da Rusija želi spriječiti ulazak BiH u članstvo NATO-a i napraviti što više problema na tom prostoru SAD-u i EU. Cilj je instalirati političare koji će služiti ruskim interesima. Tu se sama ponudila Srbija, prije svega ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – stoji u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

U izvještaju pod naslovom „Opći izbori u BiH 2018: Srbija i Hrvatska duboko involvirani u izborni proces“, objavljenom ovog tjedna, analitičari ljubljanskog instituta navode više primjera uplitanja najviših dužnosnika Srbije i Hrvatske u sutrašnje BiH izbore, sve pod navodnim patronatom Rusije.

Tako se notira da je 17. rujna ruski šef diplomacije Sergej Lavrov posjetio Banja Luku, te da su se predsjednik i premijerka Republike Srpske – Milorad Dodik i Željka Cvijanović – 30. rujna u Sočiju sastali s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, nakon čega je Putin u utorak 2. listopada primio i srpskog predsjednika Vučića.

No, prema tvrdnjama ljubljanskih analitičara, jedan krak ruskog utjecaja na zbivanja u BiH vodi i preko Hrvatske, budući da je na temu BiH izbora s ruskim šefom diplomacije Lavrovom razgovarala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Analitičari pritom uočavaju kako Grabar-Kitarović „insistira na konstitutivnosti Hrvata u BiH, dok je ista Hrvatska dekonstituirala Srbe iz hrvatskog Ustava“.

I Čović kao ruski igrač

Potom se fokus izvještaja opet prebacuje na Srbiju. Ističe se da je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u utorak 2. listopada prisustvovao otvaranju dionice autoputa Banja Luka – Doboj, čime je izravno sudjelovao u Dodikovoj kampanji. U tom kontekstu analitičari spominju i najavljeni današnji dolazak srpskog predsjednika Vučića na otvaranje bolnice u Istočno Sarajevo, kako bi zadnjeg dana kampanje tom gestom dodatno pomogao Dodiku.

Nesumnjivo je da su pojedini političari u funkciji ruskih interesa. Međutim, činjenica je da je predsjednik HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u funkciji realizacije ruskih interesa. Poznato je da jedan dio čelništva HDZ Hrvatske ima odlične odnose s Rusima, posebno u energetskom sektoru, ali i u vezi s događanjima s Agrokorom, čiji su Rusi postali najveći pojedinačni dioničari“, tvrde analitičari IFIMES-a.

U izvještaju se potom apostrofira neskrivena suradnja Čovića i Dodika, koji su prije nekoliko mjeseci javno izrazili želju kojeg bošnjačkog člana žele vidjeti u Predsjedništvu BiH, iza čega se, prema sudu analitičara, „skriva namjera Beograda i Zagreba da instaliraju novog bošnjačkog vođu“.

U osmišljenoj koncepciji glavnu smetnju predstavlja kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), koji predstavlja suštinsku suprotnost navedenoj rusko-srpsko-hrvatskoj koncepciji u BiH, jer je prepoznat kao predvodnik neformalnog svebosanskog pokreta građanske orijentacije“, tvrdi se u izvještaju, uz dodatak da se na Bećirevića „vrše orkestrirani napadi iz Beograda i Zagreba“.

Udruženi zločinački pothvat

Zbog toga se rusko-srpsko-hrvatski faktor udruženo suprotstavio protiv Denisa Bećirovića, odnosno sve se radi da se onemogući njegov izbor u Predsjedništvo BiH. Navedenoj koncepciji ne odgovara ni Željko Komšić (DF-FS), kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH“, navode ljubljanski analitičari.

Nakon što su konstatirali da Rusija, Srbija i Hrvatska „intenzivnim sigurnosno-obavještajnim djelovanjem i putem društvenih mreža pokušavaju eliminirati Bećirovića i Komšića, te omogućiti pobjedu na izborima njihovim favoritima“, IFIMES-ovi stručnjaci ocjenjuju da sutrašnji BiH izbori predstavljaju „borbu protiv ruskog utjecaja u BiH ili definitivno podčinjavanje te države Rusiji, ali i Srbiji i Hrvatskoj, koje su duboko involvirane u izborni proces u BiH“.

Pritom ljubljanski institut upozorava da i Hrvatska i Srbija imaju historijski krimen prema Bosni i Hercegovini:

Republika Hrvatska pravomoćnim presudama ICTY sudjelovala je u Udruženom zločinačkom pothvatu (UZP) prema Bosni i Hercegovini, što predstavlja njen povijesni teret i sebi ne bi više smjela dozvoliti da njena politika doživi još jedan debakl u BiH. Slična situacija je i s Republikom Srbijom, jer obje države prema pravosnažnim presudama ICTY sudjelovale su u međunarodnom oružanom sukobu u BiH, što znači u agresiji na Bosnu i Hercegovinu“, poručuju IFIMES-ovi analitičari.