Američki vojnik ne smije slaviti Che Guevaru

DVA MLADIĆA VELIČANJEM KOMUNIZMA IZNERVIRALI AMERIČKU VOJSKU I FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA

Spencer Rapone nečasno je otpušten iz američke vojske, jer na jednoj fotografiji ispod kadetske uniforme otkriva majicu s likom Che Guevare, a na drugoj pokazuje unutrašnjost vojničke kape u kojoj je napisao: ‘Komunizam će pobijediti’

Američki časnik Spencer Rapone (26) i anonimni francuski tinejdžer ovog su tjedna, svaki sa svoje strane Atlantika, uspjeli iznervirati najviše instance svojih društava – vojsku SAD-a i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona. Pritom su obojica, ne znajući jedan za drugoga, istog dana počinili isti „krimen“: veličali su komunizam.

Spencer Rapone, američki veteran rata u Afganistanu i poručnik 10. planinske divizije koji je služio u vojnoj bazi Fort Drum, u ponedjeljak je nečasno otpušten iz američke vojske zbog „ponašanja nedostojnog jednog časnika“. Kako prenosi NBC News, vojska SAD-a objavila je da je provela potpunu istragu i „poduzela prikladnu akciju“ protiv Raponea.

Prema nalazima istrage, Rapone je „na internetu zagovarao socijalističku revoluciju“, te je također „ponižavao nadređene časnike i američke dužnosnike“. Pritom valja reći da vojni istražitelji nisu imali posebno težak zadatak, jer Rapone tragove svog „zločina“ nije uopće skrivao. Dapače, neštedimice ih je emitirao širom internetske države.

Raponeov „skandal“ začeo se još u svibnju 2016., kad je diplomirao na čuvenoj vojnoj akademiji West Point, te pri ceremoniji diplomiranja snimio niz fotografija koje je nedavno objavio na svom Twitteru, a koje su izazvale uzbunu u vojnim vrhovima. Tako na jednoj fotografiji ispod otkopčane kadetske uniforme otkriva majicu s likom komunističkog sveca Ernesta Che Guevare, a na drugoj, uz revolucionarni pozdrav stisnutom šakom, pokazuje unutrašnjost vojničke kape u kojoj je rukom napisao: „Komunizam će pobijediti.“

Afganistan ga učinio komunistom

Smatram se revolucionarnim socijalistom. Ohrabrujem sve vojnike koji imaju savjest položiti oružje i pridružiti mi se kako bi prestali služiti agentima imperijalizma“, kazao je Rapone u intervjuu za Associated Press, dodavši da je ideju komunizma prigrlio nakon iskustva u Afganistanu. 

Bili smo nasilnici u jednoj od najsiromašnijih zemalja na Zemlji. Imamo tehnološki najnapredniju vojsku svih vremena, a sve što smo radili bila je brutalnost, invazija i teroriziranje populacije koja nema nikakve veze s onim što SAD tvrdi da je prijetnja“, rekao je za AP.

Čini se da nečasni otpust nije osobito uzdrmao Raponea, jer je nakon toga na Twitteru objavio novu fotografiju, koja po njegovim riječima predstavlja „posljednje salutiranje“ vojnoj bazi Fort Drum: na fotografiji se vidi kapija vojne baze, a pred njom muška ruka (njegova) s visoko podignutim srednjim prstom. „Zbogom, žohari!“, rekli bi Pišonja i Žuga iz one znamenite pjesme „Zabranjenog pušenja“.

Istog dana, s druge strane Atlantika, bauk komunizma razgnjevio je i francuskog predsjednika Macrona. Prema navodima Reutersa, Macron je u ponedjeljak nazočio ceremoniji u sjevernoj Francuskoj povodom obilježavanja povijesnog poziva generala Charles De Gaullea da Francuska pruži antifašistički otpor Hitleru. Frka je nastala dok je Macron prolazio pokraj željezne barijere iza koje su stajali građani, kad je jedan mlađi tinejdžer ispred njega zapjevao Internacionalu, te mu se obratio kolokvijalno: „Kako ide, Manu?“

San jači od propagande

Ne obazirući se na TV kamere, Macron je trenutno izgubio živce. Nakon što je dječaku održao „pedagošku bukvicu“ na temu službenog oslovljavanja – tražeći da ga se titulira s „gospodine“, a ne žargonskim nadimkom – aktualni vladar Elizejske palače okomio se i na slavnu Internacionalu, docirajući buntovnom tinejdžeru da se „danas pjevaju ‘Marseljeza‘ i ‘Le Chant des Partisans‘“ („Pjesma partizana“), a ne tamo neka sumnjiva komunistička himna.

Francuski predsjednik pritom je očito zaboravio da je antifašistički saveznik koji je u WW2 podnio daleko najviše žrtava (SSSR) nastupao protiv Hitlera upravo pod zvucima Internacionale, kao i da organizacija koja je tada na Dalekom Istoku vodila antifašistički otpor protiv Hitlerova saveznika Japana (Komunistička partija Kine) i dandanas svoje kongrese započinje intoniranjem Internacionale.

No ova nam dva slučaja iz Amerike i Francuske pokazuju i neke važnije stvari od zaboravnosti i(li) povijesnog neznanja aktualnog francuskog predsjednika. Prvo, ta proklamirana „sloboda govora i mišljenja“, čime se toliko diče dvije navedene stare demokracije, baš i nije toliko sveobuhvatna, jer očito isključuje slobodu zagovaranja komunizma.

I drugo, uza svu silnu i strahovitu antikomunističku propagandu Zapada, privlačnost komunističke ideologije za mlade ljude na tom istom Zapadu ne jenjava. A to i jest pravi, dubinski razlog nervoze američkih generala i slučajnih europskih predsjednika. Idealistički san o pravednijem društvu jači je od svake kapitalističke propagande.