Milanović je napravio jedino što je mogao

GENERAL LUKA DŽANKO GOVORI O INCIDENTNOM OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE OPERACIJE ‘BLJESAK’

Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Medvedom tako je loše organiziralo svečanost da je predsjednik Milanović bio prisiljen napustiti Okučane. Još im je i dao priliku da poprave situaciju i uklone ljude s ustaškim obilježjima, ali nisu htjeli

Na prošlotjednom incidentnom obilježavanju 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima nije bilo generala Luke Džanka, ali je zato bilo pozdrava „Za dom spremni”. Umjesto da bude obrnuto – da general Džanko bude prisutan, a da ustaški pozdrav izostane.

Govorimo o čovjeku koji je u operaciji Bljesak, kao zapovjednik „Istočnog pravca”, sa svojim postrojbama prvi ušao u Okučane i podnio prijavak tadašnjem predsjedniku hrvatske Vlade Nikici Valentiću. Kao zapovjednik Zbornog područja Bjelovar, operaciju Bljesak general Džanko je pripremao još od 1994. godine, ali četvrt stoljeća kasnije, na obilježavanje jubilarne godišnjice slavne akcije, umjesto njega u Okučane su pristigli ljudi u majicama s tobožnjim „starim hrvatskim pozdravom”, zbog čega je predsjednik Republike Zoran Milanović napustio svečanost.

Tim povodom razgovaramo s generalom Džankom, koji je 1991. u činu potpukovnika napustio JNA i prešao u Hrvatsku vojsku, da bi do kraja rata uspješno vodio oslobodilačke akcije HV-a: bio je i prvi zapovjednik Južnog bojišta (1991.) i zamjenik zapovjednika Operativne zone Split, generala Ante Gotovine (1993.), a u Oluji je zapovijedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica. Danas živi u Splitu i član je Središnjeg odbora Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA).

Kako ste doživjeli incident u Okučanima?

Loši režiseri. Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Medvedom tako je loše organiziralo svečanost da je predsjednik Milanović bio prisiljen napustiti Okučane. Još im je i dao priliku da uoči polaganja vijenaca poprave situaciju i uklone ljude s ustaškim obilježjima, ali oni nisu htjeli, i on je morao napraviti ono što je napravio.

Dakle, podržavate Milanovićev potez?

Apsolutno podržavam. Nije imao drugog izbora.

Kako onda komentirate što su i predsjednik Vlade i predsjednik Sabora ostali na svečanosti?

Najprije, sad je predizborna kampanja. Uvjeren sam da i premijer i mnogi u HDZ-u i Vladi misle o tom pozdravu isto što i Milanović, ali su podlegli desnom biračkom tijelu jer se boje izbora. A ovi koji su režirali predstavu upravo to i hoće.

Jeste li zadovoljni reakcijom Hrvatskog generalskog zbora, koji se ogradio od HOS-a i odbio osuditi Milanovićev potez, iako su neki članovi to tražili?

Ja nisam član Zbora. Par puta su me zvali, ali nisam htio ući u članstvo. Rekao sam im: „Dokle god vi funkcionirate kao nekadašnji SUBNOR, odnosno dokle god podržavate HDZ, ja ne želim biti dio toga.” A sada vidim da u Zboru pušu neki drugi vjetrovi: ovo njihovo ponašanje je veliki napredak i predstavlja dobar put, te ja podržavam takav njihov stav. I moram reći da je predsjednik Zbora, general Pavao Miljavac, i u ratu i nakon rata bio i ostao čovjek koji se za Hrvatsku hrabro bori na ispravan način.

S obzirom da ste u operaciji Bljesak prvi ušli u Okučane, kako to da vas nije bilo na obilježavanju godišnjice?

I ja sam se iznenadio što me nisu zvali. Iz Ministarstva obrane sam dobio poziv za svečani prijem u Zagrebu, čak su bili spremni poslati i vozilo po mene u Split, ali je predsjednik moje udruge VeDRA Ranko Britvić rekao da nećemo trošiti novac poreznih obveznika, pa sam u Zagreb otišao u aranžmanu udruge. Bili smo kod predsjednika Republike, i pošto me je general Miljavac par puta spomenuo u govoru, Milanović mi je prišao i uljudno razgovarao sa mnom.

Kako onda niste otišli u Okučane?

Nitko mi nije uopće rekao da će biti skup u Okučanima. Ja sam pitao na prijemu ima li još kakvih događanja, ali su mi iz protokola rekli da je sve završeno, pa sam pomislio da svečanosti u Okučanima neće biti zbog korone. I onda poslije u medijima vidim da je ipak bilo. A zašto nisam pozvan u Okučane, to treba pitati ministre Krstičevića i Medveda.

Je li HOS uopće sudjelovao u operaciji Bljesak?

Ne, oni tada nisu ni postojali. Morate znati da je vrhovni zapovjednik Franjo Tuđman još početkom 1992. rasformirao HOS, nakon čega su oni integrirani u Hrvatsku vojsku. U Dalmaciji su, recimo, oni prešli u Četvrtu brigadu.

A je li za vrijeme Bljeska pod vašom komandom bilo vojnika koji su imali takva ZDS obilježja?

Ne, ni govora. Toga nije bilo nigdje u Hrvatskoj vojsci. Tuđman je bio jako ljut na te oznake, jer su one činile veliku štetu za ugled Hrvatske vojske i hrvatske države, pa je tražio da se to što prije ukloni. Ja bih pitao tu dvojicu koji su se sada pojavili u Okučanima u tim majicama: biste li to uradili da je Tuđman živ?

Što za vas predstavlja taj pozdrav?

To je simbol Ante Pavelića i ustaša, simbol zločina u Jasenovcu. Sramotno je da mlade ljude učimo pozitivno o tom zločinačkom dijelu hrvatske povijesti. Ja sam u udrugu VeDRA i ušao upravo zato da bih se borio protiv revizionizma i prekrajanja povijesti, i zato smo mi u VeDRA-i odmah osudili ovu HOS-ovu provokaciju u Okučanima, koja krši i Ustav Republike Hrvatske i Tuđmanov nauk.

Razgovaramo na dan kad je prije 40 godina umro Josip Broz Tito, koji je bio i vrhovni komandant JNA. Je li on za vas heroj ili zločinac?

Nemojte mi to „zločinac”. Tito nije zločinac. On je moj prvi vrhovni zapovjednik. Sve moje vojno znanje i moje hrvatstvo proizvod su života i rada u onoj državi. Petokraku u Vukovaru i Slobodana Miloševića ne možemo poistovjetiti s Titom. Tito je bio vrhovni zapovjednik JNA i nije nas tako učio, nego nas je učio da su svi jugoslavenski narodi ravnopravni. Oni koji su poslali petokraku na Vukovar izdali su i Tita i Jugoslaviju.