Policija trenira strogoću, građani gube živce

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA SVE ŽEŠĆE REAKCIJE I NA POLICIJU I NA GRAĐANE KOJI KRŠE MJERE

Splitski incidenti otvaraju neugodna pitanja. Zašto se policajci deru na žene, a ne deru se na muškarca u svećenićkoj halji? Zašto su dvije Splićanke privedene i kriminalistički ispitane, a mahnitog fratra nitko nije ni priveo ni ispitao?

Zadnjih dana imamo više primjera da policijske intervencije kojima se građani tjeraju s javnih površina završavaju prepirkama čuvara reda i građana, u kojima bar jedna strana pređe granicu pristojnog ponašanja. Kao i obično, epicentar ovih incidenata u Hrvatskoj je Split.

Tako smo u noći s utorka na srijedu svjedočili rijetko viđenom prizoru i u svjetskim žurnalističkim okvirima: dok je novinarka HRT-a Ivana Šilović uživo intervjuirala Ivana Škaričića, ravnatelja splitskog Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici – ispred kojeg se upravo odvijala evakuacija štićenika s koronavirusom u splitsku bolnicu – pristigli interventni policajac uletio je izravno u kadar i počeo tjerati i novinarku i ravnatelja da napuste prostor.

Iz video snimke incidenta vidljivo je da nervozni policajac s HRT-ovom novinarkom nije baš komunicirao najljubaznijim riječima:

Ko je ovo ovdje, ‘ajmo ća. Ajmo, nema veze šta radite, neću da vidim nikoga ovdje. ‘Ajmo gospodo, udaljite se odavde”, vikao je policajac na novinarku, koja ga je bezuspješno pokušavala podsjetiti da ona samo radi svoj posao, baš poput njega.

Kako je snimka te konverzacije, što se kaže, postala „viralna”, ubrzo se splitska policija oglasila priopćenjem u kojem se ispričala medijima i građanima zbog ponašanja svog službenika, koji se novinarki „obratio bespotrebno povišenim tonom”, čime je pokazao „nedostatak taktičnost i pristojnosti”, te je MUP najavio da će protiv njega biti poduzete mjere jer je „narušio ugled policijske službe”.

 ‘Ključ na laktu’

Mnoge je taj slučaj podsjetio na incident od prošlog vikenda, kada su policajci u civilu zaustavili dvije Splićanke na prilazu Bačvicama, tražeći od njih da se okrenu i odu kući, jer da „nije dozvoljeno okupljanje na Bačvicama”. Nakon što su građanke pokušale objasniti da se ne namjeravaju „okupljati” nego šetati – pozvavši se i na preporuke eminentnih stručnjaka da je šetnja u kontroliranim uvjetima korisna – policajci su postali nepotrebno strogi, koristeći i neprikladan vokabular.

Uz to, građanina koji se tu zatekao i pokušao pomoći Splićankama policajci su bacili na tlo i, kako se vidi na snimci incidenta, primijenili na njemu zahvat „ključ na laktu”. A građanke su završile u policijskoj stanici, gdje je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kasnije je izjavio da će policajci „biti upozoreni” da se klone „verbalnog prepucavanja” s građanima.

Treći aktualni splitski incident, pak, posve je drukčijeg karaktera: u tom slučaju nisu vikali policajci na građan(k)e, nego je jedan građanin vikao na policajce, koji su pak – za razliku od dva prethodno opisana incidenta – bili iznimno profesionalni i pristojni. Možda zato što je taj građanin bio – svećenik.

Bog, ljubav i mržnja

Konkretno, radilo se o župniku Josipu Delašu sa splitske Sirobuje, koji je u nedjelju na blagdan Cvjetnice pozvao vjernike na misu u lokalnu crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića, čime je direktno prekršio naputke Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani okupljanja. Nakon što su policajci u civilu izašli na teren i zamolili vjernike da se raziđu (što su ovi i učinili), pred crkvu je izašao župnik Delaš i počeo mahnito urlati na policajce:

Bože, je l’ čuješ, kazni ga na moj zahtjev”! – vikao je svećenik na policajca u civilu, koji mu je krajnje obzirno, riječima „Bog je ljubav, nije mržnja”, pokušao ukazati da se ponaša neprimjereno svom pozivu.

Kako su sva tri incidenta snimljena i objavljena na portalima, evidentno se može uočiti velika razlika u policijskom pristupu pomahnitalom župniku u odnosu na pristup prema novinarki HRT-a i dvjema Splićankama na Bačvicama, što otvara neka neugodna pitanja. Zašto se splitski policajci deru na žene, a ne deru se na muškarca u svećeničkoj haljini? Zašto su dvije Splićanke privedene u policijsku stanicu i kriminalistički ispitane, dok mahnitog fratra nitko nije ni priveo ni ispitao?

Dodatnu zabrinutost izazivaju reakcije građana na društvenim mrežama. Nije problem što se mogu razaznati dva suprotna tabora – od kojih jedan kritizira policijsku bahatost, a drugi bahatost građana – već je problem količina žuči i bijesa koja se u tim reakcijama prosipa, čime dolazimo u opasnu zonu potencijalne hajke i linča. Čini se da karantena uzima danak: živci polako popuštaju.