Opasna balada iz Chemnitza

Slobodna Dalmacija- 29. kolovoza, 2018

NASILJE U SASKOM GRADU NEUGODNO PODSJEĆA NA ATMOSFERU U NJEMAČKOJ 1930-ih GODINA

Situacija u kojoj se nacisti i ljevičari mlate, a policija je iznenađena i zbunjena, otprilike je točno ona situacija u kojoj je Hitler postao kancelar. Samo što umjesto Židova imamo muslimane. Ostatak priče znamo

Na ulicama Chemnitza u nedjelju je odigran scenarij iz filma o slomu civilizacije – neonacistička rulja doslovno je patrolirala gradom i mlatila sve koji ne izgledaju kao Nijemci. Otvoreni lov na strance šokirao je Njemačku, čiji su mediji odmah ukazali na opasne sličnosti s atmosferom iz 1930-ih godina, uoči dolaska Hitlera na vlast.

Motiv desničarskog divljanja bila je vijest o ubojstvu 35-godišnjeg Nijemca – za što policija sumnjiči dva mlada migranta iz Sirije i Iraka – retuširana tako da izgleda kao moralni poziv na obranu njemačke časti: ubijeni Nijemac branio je napadnutu Njemicu pa su ga migranti izboli noževima, što je policija demantirala.

Organizatori linča se dobro znaju: na prosvjed protiv migranata u nedjelju su direktno pozvali antiislamski pokret Pegida, radikalno desna i antiimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) te lokalna skupina nogometnih navijača Kaotic Chemnitz, koja poput većine navijačkih skupina u Europi slijedi desnu ideologiju. „Pokažimo svima tko je glavni u ovom gradu“, prenosi BBC njihov navijački slogan uoči pogromaškog izlaska na ulice Chemnitza.

Cijela operacija bila je dobro organizirana: ministar unutarnjih poslova Saske Roland Woeller izjavit će kasnije da su huligani u Chemnitz stigli iz čitave Njemačke, pa čak i iz udaljenih regija Sjeverne Rajne i Donje Saske, dok britanski Guardian prenosi ocjene stručnjaka da su u organizaciji prosvjeda sudjelovali „ekstremisti iz cijele zemlje, ako ne i iz drugih europskih zemalja“.

Batinaška pravda

I sama policija u Chemnitzu bila je iznenađena brojnošću i agresivnošću prosvjednika – taj prvi dan, u nedjelju, okupilo ih se oko 800, dok ih je sutradan došlo čak pet tisuća – koji su na nekoliko sati doista uspjeli preuzeti gradske ulice i provoditi svoju batinašku pravdu: policija je izvijestila o više napada na strance (Sirijce, Bugare i Afganistance) i bar deset slučajeva dizanja desnice u nacistički pozdrav.

Prva je, u obranu civilizacije, skočila njemačka lijeva stranka Die Linke, čiji su gradski čelnici pozvali ljude da izađu na ulice i zaštite strane sugrađane od rulje, na što se tisuću ljevičara okupilo u centru grada, noseći transparente „Van s nacionalsocijalizmom iz ljudskih glava“ i „Ne postoji pravo na nacističku propagandu“. Teže sukobe s ekstremistima spriječila je policija, uz ozlijeđene na svim stranama.

Lov na ljude koji izgledaju drukčije je zabrinjavajući”, poručio je tada Tim Detzner, gradski čelnik Die Linke, dodavši kako „Chemnitz ima i drugo lice: otvoreno prema svijetu i protiv ksenofobije“.

Njemu su se pridružili i drugi njemački političari, od SPD-ove gradonačelnice Chemnitza Barbare Ludwig („Ozlojeđena sam odmazdom prema strancima“) i premijera savezne države Saske Michaela Kretschmera („Građani Chemnitza trebali bi stajati uz naše strane sugrađane“), do kancelarke Angele Merkel („Imamo videosnimke ljudi koji love druge, nereda i mržnje na ulicama, a to nema nikakve veze s našom ustavnom državom“).   

Jurišni odredi SA

Silina mržnje prema strancima i drukčijima, koju su emitirali desni ekstremisti u Chemnitzu, nagnala je njemačke medije da povuku povijesne paralele na obrazac društvenog ponašanja koji je u Njemačkoj vladao na prijelazu iz Weimarske Republike u Treći Reich, odnosno na razdoblje koje je prethodilo dolasku Hitlera na vlast.

Naravno da se povijest ne ponavlja, ali ta ultradesna svjetina je u divljačkom pohodu u središtu Njemačke… Sve to podsjeća na događaje iz davne Weimarske Republike“, piše tako portal Spiegel-Online, podsjećajući da su Weimarsku Republiku, koja je trajala od 1919. do 1933. godine, obilježile paravojne skupine i jurišni odredi Sturmabteilunga (SA), koji su kasnije pomogli nacistima doći na vlast, a osnovani su kao tjelesna zaštita nacističke stranke, zaduženi za tučnjave i sukobe s komunistima koji su napadali nacističke mitinge.

Ta usporedba s današnjim Chemnitzom nije tek formalna: stranka Die Linke, koja je pozvala građane Chemnitza na otpor neonacistima, dijelom je proistekla iz Komunističke partije DDR-a, te se može smatrati nasljednicom nekadašnjih njemačkih komunista. A desni ekstremisti u Chemnitzu sami su se ideološki predstavili nacističkim pozdravima.

Situacija u kojoj se nacisti i ljevičari mlate, a policija je iznenađena i zbunjena, otprilike je točno ona situacija u kojoj je Hitler postao kancelar. Samo što umjesto Židova danas imamo muslimane. Ostatak priče znamo.