Sandra Nazionale

olim izazove, uvijek nešto novo. To mi je motiv. Ako dobijem povjerenje građana, gledat ćete me u saborskim klupama. Svaki posao koji radim volim napraviti kako treba ili ga uopće ne radim.

Sandra Perković uoči parlamentarnih izbora

Vijest glasi: Sandra Perković ove se srijede konačno pojavila u Saboru. Naša proslavljena atletičarka, inače zastupnica Bandićeve stranke BM 365, prije četiri dana napokon se ukazala na Markovom trgu, čime su vladajući nakon tri tjedna “kreativne pauze” uspjeli skupiti kvorum i izglasati zakon o oduzimanju Ureda bivšem predsjedniku Hrvatske Stipi Mesiću.

Kao što je poznato, riječ je o velevažnom zakonu koji će stubokom promijeniti ekonomsku sliku i budućnost Hrvatske, te omogućiti da se ostvari obećanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako će Hrvatska uskoro biti najbogatija zemlja u galaksiji, ili što je već ono predsjednica obećala u neobuzdanom zanosu pobjedničke izborne noći. Ovim zakonom, kojeg je predložio Most, a ove srijede usvojila vladajuća koalicija, Hrvatska će uštedjeti nepojmljivih 600.000 kuna godišnje, što će potaknuti opće blagostanje građana Lijepe naše. A ništa od toga ne bi bilo da se ove srijede u Saboru napokon nije ukazala Sandra Perković.

Revni novinari koji prate rad naših narodnih zastupnika otkrili su da je ovotjedni Perkovićkin posjet Saboru bilo tek drugo njezino ukazanje na Markovom trgu. Prvi put je došla na konstituirajuću sjednicu, a drugi put sada. Ako je u međuvremenu i navratila koji put, nije se registrirala, pa se službeno računa kao da nije ni bila.

Velevažni zakoni

Valja reći da europska prvakinja i svjetska viceprvakinja u bacanju diska nije prvi slučaj istaknutog sportaša/sportašice koji je izabran u Hrvatski sabor, a da se potom u parlamentu uopće ne pojavljuje. U ranijim saborskim sazivima već smo imali slučajeve Mirka Filipovića (SDP) i Line Červara (HDZ), ali se njihov permanentni izostanak iz saborskih klupa nije primjećivao, niti je utjecao na politički život zemlje, jer u tim sazivima saborska većina nije bila tako “tanka” kao danas i nije ovisila o njihovim dolascima. Ovog puta, međutim, velevažni zakon o ukidanju Mesićeva ureda nije se mogao donijeti bez prisustva Sandre Perković.

U međuvremenu, mediji su se raspisali o bahatoj sportašici koja uzima saborske “đenge”, a ne pojavljuje se na poslu, nego, zamislite, putuje na sportska natjecanja širom svijeta: tako je tjedan prije ovoga, umjesto u Saboru, bezobraznica bila na mitingu Dijamantne lige u Šangaju. Brušenje forme za predstojeću Olimpijadu u Brazilu ova je neodgovorna zastupnica stavila ispred svojih zastupničkih obaveza, čime je bivšem predsjedniku omogućila da još koji tjedan zadrži svoj Ured, što su vizionari iz Mosta ispravno ocijenili kao glavnu kočnicu napretku Hrvatske. Zamislite samo, kad se tih krvavo osvojenih 600.000 Mesićevih kuna uloži u puste investicije, koja će to pjesma od domovine biti.

Pedantni novinari izračunali su i koliko je novca poreznih obveznika Sandra Perković zaradila u ovih pet zastupničkih mjeseci – oko 63.000 kuna. To znači da je za svoje nepojavljivanje u Saboru mjesečno dobivala oko 12.500 kuna, što znači da će godišnje inkasirati 150.000 kuna, a što opet znači da će za cijeli četverogodišnji saborski mandat (pod iracionalnom pretpostavkom da će ova vlast odraditi mandat do kraja) naša sportašica ukupno inkasirati ni više ni manje nego – 600.000 kuna.

Jalnuški diletanti

A ako neki “jalnuški diletant” pokuša ukazati da bi za Republiku Hrvatsku bilo mnogo bolje i korisnije da je tih 600.000 kuna investirala u Ured bivšeg predsjednika koji putuje po svijetu i Hrvatskoj otvara zanemarene gospodarske kanale, nego u saborsku zastupnicu koja putuje po svijetu i potiče vlastitu sportsku karijeru, onda takvom dripcu treba otvoreno reći da je dripac i jalnuški diletant: pa valjda Hrvatskoj više vrijedi Perkovićkina medalja nego energetski ili gospodarski ugovori s nekakvim Kazahstanima, Sirijama i drugim nevažnim zemljama koje normalan čovjek ne može niti pronaći na karti.

Uglavnom, posljednjih se tjedana od tih dripaca i jalnuških diletanata nadigla pusta kuka i motika na našu slavnu atletičarku, jer da svojim nedolascima u Sabor paralizira politički život zemlje, budući da vladajući bez nje ne mogu sastaviti kvorum, niti donositi velevažne zakone za boljitak i prosperitet Lijepe naše. Međutim, malo tko uočava da je Sandra Perković tim svojim, naizgled neodgovornim ponašanjem, zapravo pokazala visoku patriotsku svijest i brigu za najdublje interese Republike Hrvatske.

Jer, da se ne lažemo, ova vlast je u kratkom vremenskom roku uspjela dokazati da prethodna Milanovićeva vlada nije ono najgore što nam se može desiti. Dapače, kako tjedni i mjeseci odmiču, pokazuje se da ovaj katastrofalni eksperiment s Domoljubnom koalicijom i Mostom treba što prije okončati, ako želimo da od Hrvatske išta ostane. U tom smislu, sveti zadatak svakog domoljuba postaje opstrukcija rada ove vlasti, pa makar i u vidu onemogućavanja da se sastavi kvorum.

Zato kritičku žaoku prema saborskoj zastupnici Sandri Perković valja temeljito preformulirati: nije njezin patriotski krimen to što se tjednima i mjesecima nije pojavljivala u (ovakvom) Saboru, nego to što se ove srijede konačno pojavila.

Sandra, Sandra: što ti bî, zaboga?